Anmäl alltid eldning i förväg

Publicerad 10 juli 2019 kl 13:28

För att vi inte ska bli larmade till planerade eldningar vill vi att du alltid anmäler till oss om du ska elda. Då känner vi till att du eldar och vi riskerar inte att skicka ut våra medarbetare i onödan. Samtidigt kan vi lugna oroliga grannar som ringer för att de tror att det brinner. Vi behöver din anmälan minst 24 timmar i förväg.

Tänk på att det fortfarande är torrt på många håll i länet även om det har regnat en del. Var därför försiktig om du eldar. Är du minsta osäker bör du avstå.

Bor du inne i en tätort kan dessutom särskilda regler finnas för om du får elda eller inte. På din kommuns webbplats finns mer information om vad som gäller hos just dig.

Om du eldar på en plats där det är tillåtet att elda, se till att ha släckutrustning tillgängligt, exempelvis krattor och vattenslang. Ha även tillgång till en telefon så att du snabbt kan larma oss om du skulle behöva. Elda enbart när det är ljust ute och inte efter att det blivit mörkt eller innan det ljusnat. Eldar du när det är mörkt ute kan din brasa synas på långt håll och få oroliga grannar att larma oss i onödan.

Du hittar anmälan om eldning till höger på denna sida ”Anmäl att du ska elda”.

Är du intresserad av hur brandrisken ser ut på olika platser i landet finns aktuell information hos SMHI:

Till brandriskprognosen.