Antalet bränder fortsätter minska

Publicerad 9 januari 2020 kl 13:57

Nu har vi sammanställt statistiken för våra räddningsinsatser under 2019. Den visar bland annat att antalet larm om brand i byggnad har minskat, särskilt för bostadsbränder.

För femte året i rad minskar antalet larm om brand i byggnad, visar vår alldeles färska statistik. Framförallt minskar antalet larm om bostadsbränder – och detta trots att antalet invånare i vårt geografiska område hela tiden ökar.
-Att antalet bostadsbränder minskar är sannolikt en effekt av vårt arbete med hembesök, som vi har hållit på med sedan 2016, säger Ulf Lago, förbundsdirektör. Under 2019 ringde vi på hos omkring 7 500 hushåll, för att prata med boende om vilket brandskydd man bör ha hemma.

Statistiken för 2019 visar att även bränder i skog och mark, fordon och övriga bränder utomhus har minskat. Men något som inte syns i statistiken är de sprängningar, eller hot om sprängningar, som inträffade under året.
-Om det var något tillfälligt eller något som vi kommer att få se mer av i vardagen, återstår att se, säger Ulf Lago, men tillägger att den typen av händelser sedan några år finns med i den framtidsanslys som vi gjort och som ligger till grund för vägen framåt.

Andra olyckstyper som minskat är onödiga automatiska brandlarm och trafikolyckor. Totalt ryckte vi ut 4950 gånger under 2019, vilket kan jämföras med 5160 föregående år.

Läs mer:

Statistik

Senaste nyheterna

Se fler nyheter