Ge din brandvarnare uppmärksamhet idag

Publicerad 1 december 2014 kl 09:39

Den 1 december uppmärksammades den så livsviktiga brandvarnaren med en egen dag, brandvarnardagen. Då uppmanas alla att testa att de har en fungerande brandvarnare så att familj, vänner och grannar kan sova gott och vakna fort om det skulle behövas. Till hjälp för att komma ihåg att testa brandvarnarna finns nu sms-påminnelser, helt gratis!

De flesta hushåll i Sverige har brandvarnare men i vart tionde hushåll fungerar de inte. En vanlig orsak är att man glömmer bort att testa dem regelbundet. Genom att beställa påminnelse via sms hos skyddadigmotbrand.se kan du få hjälp att göra denna viktiga test regelbundet. Du väljer själv hur ofta du vill bli påmind.

Egen snabb insats betydelsefull

En brandvarnare bör även bytas ut efter cirka åtta till tio år. För att öka din trygghet ännu mer bör du också ha brandfilt och brandsläckare hemma. Då kan du själv hindra en mindre brand från att bli större och förödande.

Sisten släcker ljuset

I advents- och jultider tänder vi en stor mängd ljus i våra hem. Ljus som kan orsaka stor förödelse om vi glömmer bort att släcka dem. Ta därför alltid för vana att släcka levande ljus när du lämnar rummet, särskilt om du lämnar rummet sist.

Beröm från räddningstjänsten

Antalet olyckor orsakade levande ljus är trots allt få i Norrköpings och Linköpings kommun. Under ett år inträffar ungefär tio bränder av kvarglömda ljus. De flesta av dessa bränder, drygt 60 procent, inträffar dock under december och januari.

– Trots att vi tänder så ofantligt många ljus närmaste tiden inträffar lyckligtvis få större bränder, säger Sylvia Rydström vid Räddningstjänsten Östra Götaland. Våra invånare är duktiga på att ha koll på ljusen, det ska de ha beröm för.

Tips för en säker jul:

  • Lämna aldrig ett rum med tända levande ljus.
  • Ställ inte block- eller värmeljus för tätt intill varandra.
  • Använd ljusstakar av obrännbart material och se till att ljusen står stadigt.
  • Julgransbelysning, adventsstjärnor och elektriska ljusstakar ska släckas med strömbrytare eller genom att man tar stickkontakten ur vägguttaget. En timer är också ett bra alternativ.

Kontakt:

Sylvia Rydström, kommunikationsstrateg, 010-480 40 09