Grilla säkert och smart!

Publicerad 2 juni 2017 kl 16:03

Nu är grillsäsongen igång på allvar, något som inte minst märks genom att vi får fler frågor om hur man grillar säkert.

En av de viktigaste sakerna att tänka på är att grillen är CE-märkt, det vill säga att den är godkänd och säker. Var du ställer grillen är också viktigt. Se till att den står en bit ut från fasaden om du grillar i din trädgård. Om du använder en gasolgrill, ska gasolflaskan stå utanför skåpet. Kolla också regelbundet att den inte läcker, och att slangarna till den inte har sprickor eller är skadade på annat sätt.

Om det skulle börja brinna i en gasolgrill är det viktigt att du bryter tillförseln av gas.

Får jag grilla på balkongen?

Att grilla på balkongen är inte förbjudet enligt lag, men däremot kan din fastighetsägare eller bostadsrättsförening ha ett eget förbud mot det.

Om du får lov att grilla på balkongen där du bor, så rekommenderar vi att du använder en elgrill i stället för en kol- eller gasolgrill, eftersom det är större risk att kol- och gasolgrillar orsakar en brand.

Frågan kring grillning på balkongen är också en miljö- och hälsofråga. Miljökontoret i Linköpings kommun anser till exempel generellt att grillning på balkong, altan eller inom sluten gård är olämpligt om man bor i flerfamiljshus. Läs mer här.

Läs mer om att grilla säkert.