Riskfyllt att elda eller grilla nu

Publicerad 22 juli 2014 kl 11:02

Det är mycket torrt i skog och mark nu. Även om det ännu inte råder formellt eldningsförbud i Linköpings eller Norrköpings kommuner, rekommenderar vi att undvika eldning eller grillning utomhus.

Den varma och regnfria period vi haft en tid innebär inte bara att en brand snabbt får fäste, utan också att branden sprids väldigt fort. Det gör det svårt, och oftast omöjligt, att själv släcka en eld som spridit sig  Och även för oss på räddningstjänsten blir bränder i skog och mark extremt svåra att släcka.

Därför rekommenderar vi alla att undvika eldning eller grillning utomhus just nu. Ska du ändå grilla, så gör det på färdigställda grillplatser i betong eller sten för att minimera risken att elden sprider sig och blir en brand. Det går också bra att använda fasta hemmagrillar som står på egna ben och inte är i kontakt eller nära marken.

Tänk på att engångsgrillar lätt kan orsaka bränder – de är lömska och kan bli mycket varma. Ställer du en engångsgrill i gräset kan det lätt ta eld i gräset.

Och ha alltid god tillgång till vatten, så du kan släcka elden efter dig.