Utbildning för våra deltidare

Publicerad 17 november 2014 kl 16:06

Funderat över radions nyhet om bristande utbildning för våra brandmän? Hos oss får alla deltidsbrandmän först en introduktionsutbildning i tre veckor. Därefter är man provanställd för att man ska få tid på sig att se om man får hela livet att gå ihop med ansvaret som deltidsbrandman. Passar livspusslet blir man erbjuden utbildning via MSB i ytterligare sju veckor.

Pusselbit som då ska passa är den egna arbetsgivaren. Ofta är det den knepigaste biten eftersom många arbetsgivare har svårt att släppa iväg sin medarbetare för sju veckors utbildning. Frustrerande både för oss och den som vill bli ny kollega. Kan ibland ta tid innan vi får iväg kollegan på hela utbildningen tyvärr.

När man sedan fått dessa veckor har vi egen utbildning och övning återkommande varje år. En fördel hos oss är även att vi förstärker våra deltidsstyrkor med heltidskollegor när det behövs vid olyckor. En möjlighet inte alla räddningstjänster i landet har.

En översyn av utbildningar för våra duktiga kvinnor och män sätter fokus på både utbildningarna och våra viktiga uppdrag. Bra kan alltid bli bättre och vi vill hela tiden ha nya engagerade kollegor med senaste kunskapen!