Var försiktig med alla fyrverkerier till nyår!

Publicerad 27 december 2017 kl 11:00

Var försiktig med alla fyrverkerier och ha koll på vad barnen gör så alla får ett roligt och minnesvärt nyår. Langa inte heller fyrverkerier till barn under 18 år – det kan få förödande konsekvenser. Dessutom är det straffbart.

Nu är det snart nyårsafton, en högtid då många vill skjuta raketer, fyrverkerier och smällare. Eftersom vi är måna om våra invånares säkerhet, vill vi nu tillsammans med Polisen och Norrköpings kommun, uppmana alla att vara försiktiga.

Till dig som vill köpa egna fyrverkerier skickar kommunen och Polisen även uppmaningen att enbart köpa lagliga fyrverkerier. Den som säljer fyrverkerier måste ha tillstånd från räddningstjänsten, så titta eller fråga efter tillståndet för att vara säker på att du inte bidrar till olaglig försäljning eller köper fyrverkerier som inte är godkända.

Pojkar och män skadas
Varje år skadas drygt 100 personer av fyrverkerier. Nästan 95 procent av dem som vårdas på sjukhus till följd av fyrverkeriolyckor är män och drygt 40 procent är under 18 år. Framför allt är det pojkar mellan 10 och 19 år som skadas när de låter bli att följa instruktionerna. Av dem som omkom på grund av olyckor med fyrverkerier mellan åren 1998 och 2013, var alla män i åldern 17 till 27 år.

Låt det inte bli du, din son eller din vän som skadas detta nyår!

Njut av kommunens offentliga fyrverkerier
För den som vill njuta av fyrverkerier anordnar kommunen offentliga fyrverkerier som är betydligt säkrare och dessutom gratis.

Inga thailyktor kring flygplatsen
Uppmaningar från Norrköpings kommun, Polisen och räddningstjänsten inför nyårsafton:

  • Det råder 18-årsgräns för att köpa, inneha samt använda pyrotekniska varor.
  • Ha koll på dina barn under nyårsafton. Särskilt om de är med andra barn och någon trots allt har fyrverkerier.
  • Den som avfyrar fyrverkerier ska vara nykter. Alkohol och fyrverkerier hör inte ihop.
  • Se till att avfyra raketer så att det inte kan landa på byggnader och orsaka förödande bränder.
  • Den som vill sälja fyrverkerier måste ha tillstånd. Detta tillstånd söker man hos räddningstjänsten och ska vara inne hos räddningstjänsten senast den 19 december.
  • Ska du skicka upp svävande lyktor (”thai-lyktor”) måste du kontakta flygplatsen om du är inom en mils radie från flygplatsen. Likaså om lyktorna når högre än 400 meter. Är lyktan en meter hög eller mer, måste du ha tillstånd från Transportstyrelsen. Tillstånd krävs även om du ska släppa ut fler än 50 svävande lyktor på en gång.
  • Nödraketer får inte användas som fyrverkerier. Det är både olagligt och högst olämpligt.
  • Runt nyår kommer Polisen kontrollera fler ungdomar för att söka pyrotekniska varor med syfte att förebygga skador.