Vi börjar samverka med Västra Sörmlands räddningstjänst

Publicerad 11 december 2018 kl 12:56

Från och med den 1 april kommer Västra Sörmlands räddningstjänst, VSR, och Räddningstjänsten Östra Götaland, RTÖG, att börja samverka vid larm. Genom denna samverkan kommer räddningsresurser från både VSR och RTÖG att larmas ut och ledas från samma ledningscentral vid RTÖG.

De båda räddningstjänsterna har nu undertecknat ett avtal som innebär att Västra Sörmlands räddningstjänst får tillgång till inre ledning via Räddningstjänsten Östra Götalands ledningscentral. Denna ledning kommer larma ut resurser och vara ett ledningsstöd vid insatser i VSR:s område. Den nya samverkan innebär även att VSR kan få hjälp av högre ledningsstöd i form av insatschef och räddningschef i beredskap, taktiska och strategiska resurser som finns hos RTÖG.
– För vår del är det kul att VSR kontaktat oss för samverkan över länsgränsen, säger Ulf Lago, förbundsdirektör vid RTÖG. Sedan en tid har vi samverkat med Motala och Vadstena räddningstjänst på samma sätt och ser att vi alla har mycket att vinna på ytterligare samverkan.
– Genom den här samverkan blir vi ett stärkt förbund, förklarar Anette Lundin, förbundschef vid VSR. Vi känner oss väldigt trygga med den kompetens som finns inom RTÖG. Tillsammans med vår egen kompetens har vi goda förutsättningar att fortsätta ge en bra räddningstjänst och hantera komplexa insatser i Katrineholms och Vingåkers kommuner.

Den nya samverkan innebär även att VSR och RTÖG kommer kunna hjälpa varandra vid större och omfattande kriser.

Fakta RTÖG:
Ansvarar för räddningstjänst i Linköpings, Norrköpings, Söderköpings, Valdemarsviks och Åtvidabergs kommuner. Sammanlagt finns cirka 450 medarbetare vid 16 räddningsstationer och fyra räddningsvärn.

Fakta VSR:
Ansvarar för räddningstjänst i Katrineholms och Vingåkers kommuner. Har sammanlagt cirka 85 medarbetare vid fem räddningsstationer.

Senaste nyheterna

Se fler nyheter

Senaste nyheterna

Se fler nyheter