#odelad uppmärksamhet på badande barn!
Publicerad 22 juni 2016 kl 14:08

Allt fler simhallar har förbjudit användning av mobiltelefoner och surfplattor bland sina besökare för att föräldrar ska ha mer uppmärksamhet på barnen. I sommar jobbar vi på Räddningstjänsten Östra Götaland för att minska mobilanvändningen även på stränder och badplatser. Genom kampanjen #odelad som drar igång idag, vill vi påverka föräldrar och andra vuxna att ha sin odelade uppmärksamhet på sina badande barn i sommar.
Att många föräldrar brister i uppsikt är ett stort problem, enligt flera simhallar. Under det senaste året har många infört förbud mot mobiltelefoner och läsplattor. Det var bland annat ett åtal för vållande till annans död, som väcktes mot en mamma vars femåriga dotter drunknade i ett badhus i Västmanland, som fick badhusansvariga över hela Sverige att reagera.
Cirka tio barn drunknar årligen i Sverige, och på sommaren ökar riskerna för drunkningsolyckor.
– På en badplats utomhus kan mobiltelefoner självklart inte förbjudas. Här måste föräldrar istället ta ett aktivt beslut, lägga ifrån sig mobilen och titta på barnen istället. Vi på räddningstjänsten spelar en viktig roll för att sprida information och förändra beteenden, säger Sylvia Rydström, kommunikationsstrateg.
Vi lanserar nu därför en informationskampanj som kommer att synas i både stadsmiljöer, sociala medier och på badplatser inför och under badsäsongen 2016. Under kampanjnamnet ”#odelad” sätter vi fingret på vad föräldrar lägger uppmärksamhet på istället för barnen.
– Det finns siffror som säger att vi tittar på mobilen över 200 gånger per dag. Badande barn behöver föräldrars uppsikt hela tiden. Men istället ägnar vi oss åt sociala medier, mobilsurf och mejl. Det vill vi belysa. Vi ger också en liten känga till delningskulturen på sociala medier, som ofta leder till att barnen inte får odelad uppmärksamhet, fortsätter Sylvia Rydström.
Räddningstjänstens funktion är inte bara att ingripa när en olycka skett. En stor del av vårt arbete är att proaktivt sprida kunskap för att minska olycksrisker. Just kring drunkningsrisker hos barn finns många missuppfattningar och en stor okunskap, inte minst hos föräldrar.
– Många tror att någon som håller på att drunkna skriker och viftar med armarna, som man kanske sett på film. Men så är det inte. Särskilt barn fokuserar instinktivt bara på att försöka andas. Dessutom kan barn drunkna i mycket grunda vatten, till och med i en leksakspool. Bristande uppmärksamhet för att telefonen ringer eller man bara ska posta ett inlägg kan vara tillräckligt för att katastrofen ska vara framme. Det är sådan livsviktig information som vi vill få fram i sommarens kampanj, avslutar Sylvia.