Vi vill se dig i mörkret!

Publicerad 5 november 2019 kl 09:52

Med reflex och cykellyse syns du bättre i trafiken och löper mindre risk att bli påkörd. I eftermiddag samt på onsdag och torsdag eftermiddag kan du träffa oss på stan i Norrköping, då vi är ute för att informera om reflexer och cykellysen ihop med Norrköpings kommun och Polisen.

När vi nu kommit in i den mörkare delen av året är det extra viktigt att du är synlig i trafiken. Om din cykel saknar lysen och reflexer cyklar du inte bara olagligt, utan gör dig också nästan osynlig i mörkret. Det betyder att risken för att du ska bli påkörd ökar kraftigt.

Detsamma gäller förstås när du är ute och går i mörkret. Med reflex ser en bilförare dig på 125 meters avstånd, och har större chans att hinna stanna. Utan reflex och med mörka kläder syns du först på 25 meters avstånd. Visste du förresten att flest olyckor sker där gatubelysningen är tänd? Du ser dig själv, men bilföraren ser inte dig. Därför är reflexer så otroligt viktigt!

Tillsammans med Norrköpings kommun och Polisen kommer några av oss på räddningstjänsten att finnas ute på stan den här veckan. Trots höstmörkret kommer du att se oss – för vi kommer förstås ha gott om reflexer på oss. Kom gärna fram och prata med oss om cykellysen och reflexer. Har du ingen reflex, så kanske du har tur och får en av oss!

Tips:

  • Tänk på att hänga reflexerna långt ner eftersom de är mer i rörelse då.
  • Använd gärna även reflexväst.
  • Reflexer är färskvaror så byt dina reflexer då och då.

Läs mer om reflexer här:

Reflexer