7 tips för säker grillning

Publicerad 12 maj 2021 kl 14:27

Lagom till kristi himmelsfärd har vi fått fint väder i Östergötland, och gissningsvis är det många som tänder grillen ikväll. Här är 7 saker du bör tänka på för att grilla brandsäkert:

  1. Kolla så att grillen är CE-märkt, det vill säga godkänd och säker.
  2. Ställ grillen på ett säkert ställe. Grillar du i trädgården, så se till att den står en bit ut från husfasaden.
  3. Om du använder en gasolgrill, ska gasolflaskan stå utanför skåpet. Kolla också regelbundet att den inte läcker, och att slangarna till den inte har sprickor eller är skadade på annat sätt. Om det skulle börja brinna i en gasolgrill är det viktigt att du bryter tillförseln av gas. Var noga med att endast använda slangar och reservdelar som är avsedda för gasol.
  4. Var mycket försiktig om du använder tändvätska. Annars finns bra alternativ, som till exempel tändgaffel eller tändklossar. Spruta aldrig tändvätska på en öppen eld! Då kan du skapa en livsfarlig brandfackla av din tändvätska.
  5. Tänk på att askan kan vara varm många timmar efter att du har slutat grilla. Se till att släcka kolen ordentligt med vatten och släng aldrig askan i vanliga sopkärl.
  6. Använd lock på grillen efter att du grillat klart. Om grillen står på en altan eller annat trädäck finns annars risk för att glöd ramlar ner på och under trägolvet långt efter att du slutat grilla.
  7. Rengör din grill regelbundet. Det minskar risken för brand.

Ha en härlig, brandsäker grillning!

Läs mer om att grilla säkert.