Vattensäkerhet

Drunkningsolyckor

I Sverige drunknar ungefär 100 personer varje år, det vill säga nästan en människa var tredje dag. Drunkningsolyckorna delas upp i badolyckor, båtolyckor, isolyckor, fiskeolyckor och övriga drunkningsolyckor.

Flera av de omkomna i badolyckor är äldre män. Båtolyckor är sammankopplade med väder och beräkningar visar att mer än hälften hade räddats om de använt flytväst. De flesta bad- och båtolyckor inträffar i mindre sjöar och vattendrag. I kategorin fiskeolyckor saknar de flesta som omkommer flytväst och säkerhetsutrustning samtidigt som många av dem också fiskade ensamma utan sällskap.

color-yellow

Syntolkning av filmen 'Alkohol höjer självförtroendet'

I filmklippet kommer en man upp från sjön efter att ha badat vid en brygga. Filmen filmas så att tittaren upplever situationen i hans ögon. Han ställer sig upp på bryggan. Det är sommar och varmt, och en annan man ger honom en öl i ett glas. I bakgrunden hör man folk som umgås – kanske är det sommarfest på stranden. Männen skålar med varandra på bryggan, och dricker sina öl. Plötsligt blir det svart. När bilden strax kommer tillbaka, hör man mannen hosta upp vatten. Två brandmän i dykdräkter tittar ner på honom. Man hör ljudet av en sinuston. Mannen huttrar. I bakgrunden ser man en kvinna och ett barn stå och hålla om varandra. En textplatta säger ”Alkohol höjer självförtroendet. Och din risk att drunkna.”

color-red

Syntolkning av filmen 'Nykter på sjön'

I filmklippet  befinner man sig i en båt, och ser en man skaka på en tom ölflaska. Filmen filmas så att tittaren upplever situationen i hans ögon. Hans kompis, en äldre man klädd i grågrön hatt och fritidskläder, tar fram en ny ölflaska, öppnar den och ger till mannen. Båten skumpar på sjön. Solen skiner. Männen skålar.  Plötsligt blir det svart. När bilden strax kommer tillbaka, är vi under vattenytan. Vi hör hur mannen försöker skrika, men det går inte. Det bubblar. Han trevar sig uppåt vattenytan, och sträcker ut ena armen uppåt. Strax tar någon tag i den, och han (och vi) blir uppdragen av två kvinnliga brandmän i våtdräkter. Mannen hostar och andas ansträngt. I bakgrunden ser vi kompisen sitta insvept i en filt, huttrandes. En textplatta säger ”Alkohol höjer självförtroendet. Och din risk att drunkna.”

Äldre män omkommer oftare

Nästan 90 procent av dem som drunknar är män, inte allt för sällan med alkohol i kroppen. Men alkohol och båtliv är inte en vinnande kombination. Den är livsfarlig – och olaglig. Gränsen för sjöfylleri går vid 0,2 promille. Den finns för att du som är på sjön ska kunna undvika olyckor, och hantera dem om de ändå inträffar.

Om du som läser detta är en medelålders eller äldre man – känn dig träffad. Du är nämligen den genomsnittlige sjöfylleristen. Så tänk på några saker nästa gång du ger dig ut i en båt: Att små mängder alkohol räcker för att betydligt försämra din reaktionsförmåga. Att du kan åka fast för sjöfylleri även om du låter någon annan köra din båt. Och framför allt – att valet att köra båt berusad kan vara det sista valet du gör.

color-yellow

Syntolkning av filmen 'Odelad'

Vi är vid en sandstrand, precis intill havet. Ett barn i badbyxor leker med en badboll en liten bit ut i vattnet. En vuxen, som man inte ser mer än fötter och händer på, sitter intill. Filmen är filmad från den vuxnes perspektiv. Den vuxne håller i en smart mobiltelefon. Hen tar en bild av barnet som leker och laddar upp bilden på ett socialt media och delar bilden. När telefonen är i fokus, ser man inte barnet. När den vuxna är klar med mobilen, sänker hen telefonen och både hen och vi som tittare ser: barnet är borta. Filmen panorerar snabbt från ena till andra hållet, för att visa att den vuxna letar efter barnet med blicken. Texten ”Är din uppmärksamhet odelad? Drunkningsolyckor kan ske snabbt och tyst. Ge 100 procent av din uppmärksamhet till badande barn i sommar. Inte till sociala medier, mobilsurf och mejl. Läs mer om vattensäkerhet på rtog,se”.

Fokus på barnen

Sociala medier, mobilspel och mejlen. Allt för många föräldrar har mer koll på mobilen än på sina barn vid badplatser. Men för ett badande barn är din uppmärksamhet livsviktig. När en olycka sker, kan varje sekund innebära skillnaden mellan liv och död.

I Sverige drunknar ca tio barn varje år, vid badplatser, trädgårdspooler och liknande. Ofta till följd av att tillsynen brustit eller att barnen saknat flythjälpmedel. Men det är inte svårt att ha en säkrare badsommar. Börja med att lägga ifrån dig mobilen och ha koll på barnen istället.

Drunkningar sker snabbt och tyst.

Till skillnad mot vad många tror, så varken plaskas det eller skriks när barn (och vuxna) drunknar. Drunknande människor orkar oftast inte ropa på hjälp eller vifta med armarna. Drunkning är bland de vanligaste dödsolyckorna bland barn, och väldigt många av dem sker i närheten av vuxna som brustit i uppmärksamhet.

Det är alltid du som förälder som ansvarar för ditt barns säkerhet.

color-yellow

Hyr flytvästar i Linköping, Norrköping och Söderköping

Du kan hyra flytväst hos oss, för bara 10 kronor per dygn och flytväst. Bor du i Linköping ringer du 0727-01 98 66 och i Norrköping till 010-480 41 81 (station Centrum) eller 010-480 41 10 (station Kvillinge). Det är säkrast att du kontaktar oss dagtid, men vi kan vara ute på larm så ring igen om vi inte svarar första gången. Du får själv hämta flytvästarna hos oss.

Vi har tyvärr inte möjlighet att ha uthyrning i Valdemarsvik och Åtvidaberg, eftersom vi enbart finns på de stationerna i samband med larm.

Däremot kan du som bor i Söderköping hyra flytväst via kommunen. Du kan boka dem mån-fre 08.00-17.00 på telefonnummer 0121-186 25 eller via e-post idrott.fritid@soderkoping.se. Flytvästarna kostar 20 kr första dygnet, därefter 5 kr/dygn. Hyrtid max 10 dagar. Läs mer på Söderköpings kommuns webbplats.

flytwebFlytvästen – en livräddare!

Tajta badbyxor och annat badmode i all ära, men det finns bara ett plagg som kan rädda ditt liv på sjön, flytvästen. En flytväst är en billig livförsäkring som alla borde bära på sjön. Ändå är det bara 60 procent av alla vuxna som gör det. Undersökningar visar att åtta av tio som drunknat när de fallit överbord, skulle klarat sig om de burit flytväst.

Även vid fiske, från till exempel klippor, kan en flytväst ge extra trygghet. Små barn kan också gärna använda flytväst när de badar, givetvis i kombination med ständig tillsyn.

Visste du att 90 procent av befolkningen i Linköping och Norrköping tycker det är viktigt att ha flytväst, men att bara 60 procent använder flytväst?

Har du inte behov att äga en flytväst kan du hyra den hos oss, för bara en tia per dygn och flytväst! De finns i alla storlekar för barn och vuxna och även för hunden! Se faktarutan längst upp på sidan.

color-yellow

Tips för säkra bad:

 • Bada alltid tillsammans med någon!
 • Meddela alltid var du ska bada och när du tänker komma tillbaka!
 • Spring inte på bryggor – du kan halka!
 • Hoppa eller dyk inte på okänt vatten!
 • Simma längs med stranden!
 • Knuffa aldrig i eller håll fast någon under vattnet!
 • Simma inte under bryggor och hoppställningar!
 • Lek inte med livräddningsmateriel!
 • Ropa bara på hjälp om du är i nöd!

 TÄNK PÅ!

 • Använd alltid flytväst!
 • Använd aldrig alkohol när du är på sjön!
 • Sitt alltid ner i båten och placera er så att båten alltid är i balans!
 • Stanna vid båten om du faller i vattnet!
 • Om du ska rädda en nödställd, ta upp denne i aktern på båten!

 Om olyckan ändå är framme, ring alltid 112 och berätta:

 • Vad som har hänt.
 • Hur många som är i fara/skadade.
 • Ditt namn.
 • Vilket telefonnummer du ringer ifrån.
 • Vilken adress olyckan skett på.
 • Hur vi tar oss till olycksplatsen (vägbeskrivning)?
 • Om du kan du möta och visa vägen?

Checklista säkra bad

Lär dig vattenlivräddning