Mopedkörning

När du fyller femton år får du köra moped. En möjlighet som betyder frihet för många ungdomar. Det finns tre olika typer av mopeder och olika regler gäller för de olika fordonen. Gemensamt för samtliga mopeder är att du alltid ska använda en godkänd hjälm, inte köra trimmat och aldrig köra moped om du är påverkad av alkohol eller droger.

Du behöver även ha förarbevis eller körkort för att få köra moped. Vill du köra EU-moped, eller moped klass 1 som det kallas, behöver du ha körkort med AM-behörighet. Har du redan körkort med någon annan behörighet får du automatiskt köra klass 1-mopeder. Maxhastighet för en EU-moped är 45 km/h.

För att få köra moped klass 2 behövs sedan 1 oktober 2009 förarbevis. Maxhastigheten för en klass 2-moped är 25 kh/h.

Den tredje typen av mopeder är så kallade 30-mopeder. Dessa mopeder får köras i max 30 km/h och räknas till klass 2-mopeder.

Oavsett vilken moped du kör ska du alltid vara nykter. Samma gräns gäller för mopedister som bilister, det vill säga 0,2 promille. Chansa aldrig och kör onykter. Skulle du åka fast för rattfylleri, som det även heter om du kör moped onykter, kan du både få böter och bli av med körkortet. Dessutom riskerar du att få vänta med att kunna ta körkort för bil.

Mer information om körkort och förarbevis för moped finns hos Transportstyrelen och på Körkortsportalen.

Kör klokt och njut av friheten!

Transportstyrelen
Körkortsportalen