Elda utomhus
Reglerna och riktlinjerna för eldning av park- och trädgårdsavfall finns definierade i avfallsförordningen. Här summerar vi det som gäller på nationell nivå, och som du som ska elda ska ha koll på. Säkerställ att du även är uppdaterad med de lokala föreskrifterna som gäller i den kommun där du ska elda.
Hur ska vi hantera trädgårdsavfallet?
Det bästa sättet att hantera avfallet är att kompostera det på den egna fastigheten. Att kompostera trädgårdsavfallet är ett bra sätt att återvinna näringen utan att man sprider föroreningar som kan bildas när man eldar organiskt material. Tips för att ta hand om park och trädgårdsavfall:
- Gräsklipp, löv och liknande kan klippas ner det i gräsmattan eller användas till täckmaterial under buskar.
- Ris från att ha trimmat buskar och träd kan klippas ned eller köras i kompostkvarn för att sedan komposteras.
- Stora grenar kan sågas upp, klyvas och torkas för att sedan användas vid eldning i kamin/öppen spis, eldkorg, grill, lägerbrasa, bastu, badtunna eller liknande.
- Park och trädgårdsavfall kan också sorteras ut och lämnas till återvinningscentral.
- Låt kommunen hämta avfallet genom att kontakta kundtjänst VA och renhållning och beställ hämtning.
Eldning av park- och trädgårdsavfall
Trädgårds- eller parkavfall utgörs framför allt av växtdelar, gräsklipp, löv och grenar som kommer från skötsel av privata eller offentliga parker och trädgårdar. Även stubbar och vedartat avfall i form av exempelvis grenar ingår i begreppet trädgårds- eller parkavfall.
Som fastighetsinnehavare får du från den 18 februari 2025 elda park- och trädgårdsavfall om;
1. avfallet har producerats på fastigheten eller på närliggande fastigheter,
2. eldning är en lämplig hantering,
3. eldningen sker i mindre omfattning och på ett sätt som medför endast ringa eller helt tillfälliga störningar i närområdet, och
4. det inte strider mot kommunens lokala föreskrifter.
Påsk- eller valborgsmässobrasa?
Det är tillåtet att elda trädgårds- och parkavfall i samband med en allmän sammankomst eller offentlig tillställning, förutsatt att evenemanget har tillstånd enligt ordningslagen som omfattar eldning. Se nedan kring tillstånd från polisen.
Tidigare krävdes dispens från tillsynsmyndigheten för detta, men denna äldre bestämmelse upphör nu att gälla. Se 3 kap 19 a § avfallsförordningen.
Tillstånd för offentlig brasa får du från polisen
Du måste ha tillstånd från polisen för att få anordna en valborgsmässoeld om tillställningen är offentlig eller sker på allmän plats. Polisen, tillståndsenheten, beviljar tillstånd. Du söker även tillstånd för fyrverkeri hos polisen.
Får jag tända en brasa för att exempelvis grilla?
Ja, du får göra upp en eld för att grilla korv eller annan mat eftersom syftet då inte handlar om att göra sig av med avfall.
Är syftet att laga mat så får du göra det även i en grill, tunna eller liknande. Men du får bara elda om det kan ske på ett säkert sätt och det inte finns risk för att elden sprider sig eller att röken stör andra människor.
Har du fått tillstånd och ska elda? Anmäl det hos!
Kontakta miljö- och hälsoskyddsenheten i din kommun för att säkerställa att du får elda. När du har de tillstånd som krävs vill vi att du anmäler att du ska elda till oss.
På så vis känner vi till att elden är kontrollerad och vet vad det gäller om någon ringer och larmar om brandrök.
När du ska elda
Tänk på vindriktningen så att du inte stör dina grannar, det är alltid den som eldar som har ansvar för att eldningen inte orsakar problem för grannar och miljö.
Elda enbart när det är ljust ute och inte efter att det blivit mörkt eller innan det ljusnat. Eldar du när det är mörkt ute kan din brasa synas på långt håll och få oroliga grannar att larma oss i onödan.
Om du störs av någon annan som eldar så ta kontakt med den som eldar och försök lösa problemet. Lyckas ni inte komma överens vänder du dig till din kommuns miljöförvaltning
Släckutrustning till hands
Se till att ha släckutrustning tillgängligt, exempelvis kratta och vattenslang. Ha även tillgång till en telefon så att du snabbt kan larma räddningstjänsten om det skulle behövas.
Elda inte vid blåst
Blåser det kraftigt bör du inte elda eftersom vinden gör att branden kan sprida sig fort. Har det varit en lång period utan regn kan det vara torrt i skog och mark. Du kan kontrollera aktuell brandrisk hos SMHI:
SMHI Brandrisk
Är det över tre i brandrisk bör du inte elda.
Till Polisen och tillstånd för offentlig brasa:
Polisen tillstånd