Cykelhjälm

Att cykla är både bra för hälsan och miljön. Och att bära en cykelhjälm är av avgörande betydelse för din säkerhet när du cyklar. Oavsett om du är en erfaren cyklist eller en nybörjare är det viktigt att vara säker när du cyklar. En cykelolycka kan inträffa när som helst och var som helst. En liten obalans, ett oväntat hinder eller en kollision kan leda till allvarliga skador.

Barn upp till sju år bör ha en hjälm med grönt spänne, en så kallad barnhjälm. Det gröna spännet löser nämligen ut om barnet fastnar med hjälmen i något. Lär barnen att alltid ta på sig hjälmen när de ska cykla, åka trehjuling eller sparkcykel. Då blir det en naturlig vana. Precis som att vi alltid tar på bältet när vi åker bil.

Barn och ungdomar under 15 år ska enligt lag använda hjälm när cyklar eller blir skjutsade på cykel. Vi ser helst även att alla som är äldre än 15 år använder hjälm.

En cykelhjälm räddar nämligen liv – om den sitter på huvudet och är rätt inställd. Hjälm är ett självklart val för dig som är rädd om dig själv. Cykelhjälmen är en billig livförsäkring om den används rätt.

Det är också viktigt att föregå med gott exempel för andra. Genom att bära en hjälm visar du att du tar din egen säkerhet på allvar och uppmuntrar andra att göra detsamma. Detta kan hjälpa till att skapa en kultur där cykelhjälmar är normen och där alla strävar efter att skydda sig själva och varandra.

color-grey