Cykelhjälm

Att cykla är både bra för hälsan och miljön. Barn och ungdomar under 15 år ska enligt lag använda hjälm när cyklar eller blir skjutsade på cykel. Vi ser helst att även alla som är äldre än 15 år använder hjälm.

En cykelhjälm räddar nämligen liv – om den sitter på huvudet och är rätt inställd. Hjälm är ett självklart val för dig som är rädd om dig själv. Cykelhjälmen är dessutom en billig livförsäkring om den används rätt.

Många föräldrar är noga med att barnen har cykelhjälm, samtidigt slarvar de ofta själva. Vill du att dina barn ska tycka att det är självklart att ha hjälm måste du vara ett föredöme och själv använda hjälm. Din hjärna är lika värdefull som barnens.

Barn upp till sju år bör ha en hjälm med grönt spänne, en så kallad barnhjälm. Det gröna spännet löser nämligen ut om barnet fastnar med hjälmen i något. Lär barnen att alltid ta på sig hjälmen när de ska cykla, åka trehjuling eller sparkcykel. Då blir det en naturlig vana. Precis som att vi alltid tar på bältet när vi åker bil.

color-grey