Deltidsbrandman

color-red

Just nu söker vi fler brandmän till våra deltidsstationer i Bestorp, Bottna, Krokek, Ljungsbro, Söderköping, Valdemarsvik, Vikingstad, Östra Husby och Östra Ryd.

Är du intresserad av att göra en samhällsinsats och har en vilja att hjälpa till både vid olyckor och med att förebygga olyckor? Just nu söker vi kvinnor och män som vill vara deltidsbrandmän vid flera av våra deltidsstationer.

  • Just nu söker vi främst kollegor till till: Bestorp, Bottna Krokek, Ljungsbro, Söderköping, Valdemarsvik, Vikingstad, Östra Husby och Östra Ryd.

Vi söker främst dig som både bor och arbetar på orten. Vi kan vi erbjuda dig som kan jobba på distans (hos din huvudarbetsgivare) att arbeta med ditt ordinarie arbete från vår räddningsstation. Kontakta oss för att få veta mer (se kontaktuppgifter längre ned).

Vi behöver fler deltidsbrandmän. Är du intresserad av att göra en samhällsinsats och har en vilja att hjälpa till både vid olyckor och med att förebygga olyckor?

Att vara deltidsbrandman, eller räddningspersonal i beredskap som det även kallas, innebär att du har ett ordinarie arbete som du får gå ifrån när det går larm. Inom fem minuter från larm ska du byta till larmkläder och sitta i ett av stationens räddningsfordon. Du måste därför bo och/eller arbeta relativt nära räddningsstationen.

Intresserad av att bli deltidsbrandman?

Är du intresserad av att bli en av våra kollegor? Anmäl dig här så kontaktar vi dig för att se hur vi kan gå vidare tillsammans.

Frågor eller funderingar?

Har du några frågor kring testerna, utbildningarna som krävs eller hur jobbet som deltidsbrandman funkar?

Kontakta oss via mail här, eller ring Marie Bäck, chef RIB, på 010-480 42 36.

Vad krävs?

Om du är intresserad av att bli deltidsbrandman får du genomgå ett fystest för att se om du uppfyller de krav som Arbetsmiljöverket ställer. Arbetsprovet består av att gå åtta minuter på ett rullband med en viss lutning och hastighet, iklädd larmkläder och andningsapparat. Vi bedömer också personlig lämplighet genom kompetensbaserad intervju samt referenstagning.

Dessutom måste du:

  • vara fullt frisk
  • ha god fysik
  • bo eller arbeta inom fem minuters färdväg från deltidsstationen

Både kvinnor och män är välkomna. C- körkort är meriterande.

Anställning och första utbildning

När du blir anställd går du en preparandutbildning på tre veckor vid någon av våra stationer. Du får lära dig lagstiftningen som styr vår verksamhet och teorier om hur bränder och olyckor utvecklar sig. Därefter omsätter du kunskaperna i praktiska övningar, till exempel brandsläckning och att hantera trafikolyckor. Efter genomgången preparandutbildning kan du börja som deltidsbrandman

GRIB – grundutbildning i MSB:s regi

När du arbetat en tid, vanligtvis 1-2 år, är det dags att gå GRiB, Grundutbildning för räddningstjänstpersonal i beredskap. Kursen är 6 veckor lång och består av två kurser:

  • Kurs 1, Kommunal räddningstjänst, 2+1 veckor
  • Kurs 2, Räddningsinsatsen, 3 veckor

GRiB sker i Myndigheten för samhällskydd och beredskaps (MSB) regi och genomförs på någon av deras skolor eller lokalt på någon räddningstjänst.

Läs mer om GRIB här.

Hur ser testerna ut?

Jobbet som räddningspersonal i beredskap ställer krav på god fysik. Det du måste klara för att vara aktuell för jobbet är:

  • Rullbandstest på 200 W (innebär gång i 4,5 km/h under 8 graders lutning i 6 minuter med full utrustning på dvs. kroppsvikt + 24 kg)
  • PAFF-varv (arbetsrelaterad bana för att utföra grundläggande arbetsmoment som att koppla slang, resa stegar m.m.)
  • Intervju
  • Arbets-EKG (utförs av en kardiolog för att undersöka fysiologisk lämplighet att rökdyka)
  • Allmän hälsokontroll (mäter BMI, blodfetter, blodtryck m.m.)
  • Drogtest
  • Simprov, Silverbojen
color-yellow

Länkar

Vill du veta mer om hur det är att jobba som deltidsbrandman, så kan du även besöka blideltidsbrandman.nu. Där hittar du information om deltidsstationer i hela Sverige, och kan även testa om du passar som RIB.