Reflexer

Många olyckor med gångtrafikanter inträffar beroende på att man saknar reflexer. Som bilist är det svårt att se dig när det är mörkt, även när du rör dig när det finns gatubelysning. Extra svårupptäckt är du om det även regnar eller snöar, då försämras sikten betydligt för bilister som sitter bakom en bilruta.

Många tror att man bara behöver har reflex på landet där det inte finns gatubelysning. Det är fel. Du syns ofta lika dåligt i staden om du inte har reflex. Många gånger till och med sämre.

Om du har en bra reflex syns du på 125 meters avstånd i halvljus. Utan reflex syns du först på 30 meters håll. En bilist som kör i 90 km/h har knappt hunnit uppfatta att hen ska bromsa innan bilen har åkt 25 meter.

Först efter 65 meter hinner man få stopp på en bil som körs i 90 km/h, förutsatt att man har snabb reaktionsförmåga. Kör man i 50 km/h är stoppsträckan 27 meter. En person utan reflex hinner med andra ord bli påkörd långt innan man får stopp på bilen. Så utsätt inte dig själv för risken att bli påkörd och utsätt inte heller bilister för risken att köra på dig.

  • Tänk på att hänga reflexerna långt ner eftersom de är mer i rörelse då.
  • Använd gärna även reflexväst.
  • Reflexer är färskvaror så byt dina reflexer då och då.

Tips!

Ha en reflexväst i bilen om olyckan skulle vara framme och du måste byta hjul efter vägkanten. Då är du väl synlig för dina medtrafikanter.