Fyrverkerier

Fyrverkerier räknas till explosiva varor och omfattas därför av lagstiftningen om brandfarliga och explosiva varor. Du måste vara minst 18 år för att få hantera fyrverkerier. Trots detta är många som varje år skadas av fyrverkerier under 18 år.

Förvaring och mängd

Du behöver inte söka tillstånd för att få köpa och inneha vanliga konsumentfyrverkerier. Du får förvara upp till fem kilo konsumentfyrverkerier utan tillstånd om det är för eget bruk. Du får förvara hela mängden i din bostad men inte i ett rum med eldstad såsom öppen spis, kakelugn eller värmepanna.

Användning och tillstånd

För att skjuta fyrverkerier vid nyår behöver du vanligen inte tillstånd, om det inte innebär någon särskild olägenhet, risk eller då fyrverkerierna ska användas inom planlagt område.

Två fyrverkeripjäser med styrpinne.

Fyrverkeriraket med styrpinne, en fyrverkeripjäs som är fäst på en smal pinne, vanligtvis av trä och cirka 50-80 centimeter lång.
Foto: MSB.se

Raketer med styrpinne kräver tillstånd

Undantaget gäller raketer med styrpinne, som sedan 2019 kräver särskild utbildning och tillstånd. För dig som privatperson innebär de nya reglerna alltså att du inte får skjuta raketer med styrpinne, inte ens på nyårsafton.

Andra tider på året behöver du söka tillstånd från polisen för att skjuta fyrverkerier. Varje kommun kan sätta upp lokala regler om vad som gäller för användning av fyrverkerier. Vad som gäller för just din kommun vet respektive kommun.