Brandman
Många drömmer om att bli brandman redan som barn. För vissa tjejer och killar blir det en verklighet. Då väntar ett värdefullt arbete där du jobbar mycket med att förebygga olyckor genom exempelvis utbildning av skolelever eller tillsyner av olika verksamheter.
Dina arbetsdagar består dessutom av övningar av olika slag för att din kunskap och förmåga hela tiden ska vara på topp. För att vår utrustning alltid ska fungera när det gäller, sköter du även dagligen om den.
Som heltidsbrandman åker du på många olika larm. Inom 90 sekunder ska du och dina kollegor sitta i bilen och vara på väg till olycksplatsen. Hos oss åker vi på trafikolyckor, brand-, suicid- hjärtstoppslarm och larm om olika former av farliga utsläpp eller andra nödlägen.
För att kunna jobba som brandman ett helt yrkesliv ingår alltid någon form av fysisk träning under dina arbetspass.
Vilken utbildning krävs?
För att kunna jobba som brandman på heltid finns en tvåårig eftergymnasial utbildning, skydd mot olyckor (SMO). Utbildningen genomförs av MSB:s räddningsskolor som finns på två ställen i Sverige: Sandö utanför Kramfors och Revinge utanför Lund. Det finns också möjlighet att studera på distans.
Vill du söka till någon av skolorna ska du:
- ha särskild behörighet till högskola
- vara fullt frisk
- ha godkänt rullbandstest
- ha B-körkort
- vara simkunnig
Med utbildningen i bagaget är du välkommen att söka jobb hos oss.
Utveckling hos oss
Under din karriär hos oss får du sedan återkommande vidareutbildning för att klara de olika arbetsuppgifterna som finns. Som alla andra yrken utvecklas även brandmannens roll och nya kunskaper är hela tiden en förutsättning för att vi ska kunna fullfölja vårt uppdrag. En brandman idag är oerhört kunnig inom många områden!
Du kan exempelvis utbilda dig för att kunna rökdyka och vattendyka. För att köra våra tyngre fordon krävs särskild utbildning, det samma gäller för att exempelvis hantera syrgas eller för att använda motorsåg.
Det finns också möjlighet att bli befäl och då ingår ytterligare vidareutbildning, som i dagsläget bekostas av arbetsgivaren.
Länkar