Issäkerhet

Varje år omkommer ett antal människor i isolyckor. Ha alltid respekt för isar och ha rätt utrustning med dig när du ger dig ut på isen. Då kan du få uppleva många härliga turer. Var aldrig ensam och tänk på att ingen is är helt säker. Is som var bra i morse kan vara dålig senare på dagen.

En is är sällan lika stark överallt. Lär dig därför var isen ofta är svag. Isen bör vara minst tio centimeter tjock för att du ska ge dig ut på den. Är isen tunnare kan den innehålla svaga partier som är svåra att upptäcka.

Ska du ge dig ut på isen för en härlig skridskotur behöver du bland annat ha med dig isdubbar, ispik, räddningslina, flythjälpmedel och sällskap. Har du ingen egen utrustning kan du hyra den av oss för bara tio kronor dygnet och del vid station Centrum i Norrköping.

Hyr utrustning i Linköping och Norrköping

Vill du hyra flytväst hos oss ringer du i Linköping till 0727-01 98 66 (station Kallerstad). I Norrköping ringer du till 072- 971 03 51 (station Centrum) eller 010-480 41 10 (station Kvillinge). Vid vår station Centrum i Norrköping kan du även hyra isdubbar etc.

Det är säkrast att du kontaktar oss dagtid men vi kan vara ute på larm så ring igen om vi inte svarar första gången.

Meddela någon och tänk på farten

Kom alltid ihåg att även meddela någon att du ska ge dig ut på isen och berätta gärna när du tror att du är hemma igen. Och ta det lugnt på turen. Det är lätt att komma upp i hög fart vilket gör att du hinner komma långt ut innan du upptäcker att isen är sämre.

issäkerhet.se hittar du många goda råd och nyttig information om din tur på isen.

God tur!

Säkerhet på isen - film av MSB

I denna film från MSB beskrivs vad du ska tänka på innan du ger dig ut på isen, för att undvika att drabbas av en olycka. Den beskriver olika typer av isar, och berättar vad du ska titta efter för att känna igen isar som inte är säkra att gå på. Den beskriver också vilken utrustning du behöver ha med dig: isdubbar, ispik, räddningslina, flytväst eller rätt packad ryggsäck som kan hålla dig flytande om du skulle gå igenom isen och mobiltelefon.

Ge dig aldrig ut på isen ensam!