Brandvarnarens dag 1/12

Publicerad 1 december 2023 kl 11:29

Idag är det dags att testa brandvarnaren – och säkerställa att du har det brandskydd du bör ha där hemma.

Vi uppmärksammar vikten av ett grundläggande brandskydd i hemmet – och uppmuntrar alla att testa sina brandvarnare. Testa gärna din brandvarnare redan idag, så har du det gjort denna månad. För visst testar du din brandvarnare varje månad? Om du inte redan gör det så kan du börja nu.

Tips gällande ditt brandskydd hemma:
  • Du bör ha en brandvarnare på varje våningsplan i din bostad. Om det inte går att montera i taket kan brandvarnaren placeras på vägg, ca 15 cm. från taket.
  • Brandvarnaren ska placeras i taket och gärna i anslutning till ditt sovrum så att du hör larmet när du sover. Om möjligt gärna även i närheten av köket där det är vanligt att många bränder startar.
  • Testa din brandvarnare minst en gång i månaden.
  • Du testar genom att trycka på testknappen, då kontrolleras hela brandvarnarens funktion, inte bara batteriet.
  • Din brandvarnare ska vara CE-märkt och bytas ut minst vart 10 år. Vissa brandvarnare håller kortare tid än så, kolla datummärkningen på brandvarnaren.
Idag uppmanar vi dig att inte bara testa din egen brandvarnare. Se även till att dina nära och kära, grannar och bekanta har fungerande brandvarnare som de kan höra om den larmar. Kanske framförallt de som inte har möjlighet att säkerställa det själva.
Många som omkommer i bostadsbränder är äldre, men ålder är inte en riskfaktor i sig. Alla som har svårt att uppfatta, eller snabbt sätta sig i säkerhet vid en brand är särskilt utsatta. Hjälp oss att hjälpa dem.

Påminnelse när du ska testa brandvarnaren

Vi vet att det kan vara svårt att komma ihåg att regelbundet testa dina brandvarnare. På MSB:s hemsida kan du registrera dig för att få en gratis påminnelse via sms när det är dags att testa brandvarnaren! Smart va?

https://www.msb.se/testabrandvarnare

Vill du läsa mer: