”Det är väldigt riskabelt att elda nu när det är så torrt i markerna!”

Publicerad 25 mars 2022 kl 10:35

Vi har en fin vårhelg framför oss, med varmare temperaturer och sol. Men någon som inte bara ser det mysiga i det, är Mikael Kalered som är vakthavande befäl på vår räddningscentral.
-Såna här dagar vill folk gärna rensa upp i sina trädgårdar. Många tycker då att det är praktiskt att elda upp gammal gräs från i fjol i stället för att åka iväg med det. Men det är väldigt riskabelt att elda nu när det är så torrt i markerna! säger Mikael.

Det allra bästa är enligt Mikael att vänta in en lite fuktigare och gärna vindstilla dag. Men om man inte ”kan” vänta, måste man se till att inte elda ensam, att ha ordentligt med utrustning, tillgång till vatten och andra släckverktyg.
-Dock vill jag att folk ska förstå att den här typen av bränder kan vara väldigt svåra att släcka själv. De sprider sig väldigt snabbt, och det är helt enkelt svårare än man kan tro att släcka dem. Även vi på räddningstjänsten behöver lägga mycket kraft och resurser på att släcka en gräsbrand. Så jag vill verkligen uppmana den som tänker elda i helgen att tänka till före.

När det gäller eldning utomhus behöver man också ha koll på var det är tillåtet att elda – man får till exempel inte elda i tätbebyggda eller stadsplanerade områden. Reglerna kan också se lite olika ut beroende på vilken kommun man tänkt elda i.

Mer information om detta finns på sidan Jag ska elda, där man även kan anmäla planerade eldningar