Utomhussignalen för VMA testas idag klockan 15

Publicerad 13 juni 2022 kl 10:42

Idag klockan 15.00 är det dags för årets andra test av utomhussignalen för Viktigt Meddelande till Allmänheten, VMA. Du kanske förväntade dig testet förra måndagen, men eftersom det var en helgdag sker det idag i stället. Utomhussignalen testas nämligen den första helgfria måndagen i mars, juni, september och december. 

Utomhusvarningen och signalen Viktigt meddelande, VMA, är ett varningssystem som används vid olyckor, allvarliga händelser och störningar i viktiga samhällsfunktioner. Det är en viktig del av Sveriges krisberedskap. För att kontrollera att signalen fungerar så testas den fyra gånger per år. Samtidigt görs allmänheten uppmärksam på att signalen finns.

Så här låter signalen:
Först låter det i 7 sekunder och sedan är det tyst i 14 sekunder. Detta upprepas i cirka 2 minuter. Sist kommer en lång signal som betyder ”faran över”.

Ljudsignalen testas fyra gånger per år. Det sker klockan 15.00 den första helgfria måndagen i mars, juni, september och december. Idag, den 13 juni. är det alltså dags igen.

Kom ihåg att det bara är ett test. Om du hör signalen idag behöver du inte göra någonting.

Så ska du göra vid ett riktigt VMA:

Om du vid ett annat tillfälle skulle höra VMA-signalen, ska du göra detta:

  • Gå inomhus
  • Stänga alla dörrar, fönster och om möjligt ventilation
  • Lyssna på Sveriges Radio P4 för mer information
Illustration av en VMA-tuta som signalerar under sju sekunder, är tyst i fjorton sekunder och sedan signalerar i sju sekunder igen.

Utomhusvarningssystemet för viktigt meddelande består av 7 sekunders långa signaler med 14 sekunders paus emellan.
Signalen upprepas under minst 2 minuter.

Under ett pågående VMA kan du också hitta aktuell information på Krisinformation.se. Du kan även ringa informationsnumret 113 13.

Tänk också på att vid en allvarlig händelse är det lätt att rykten och desinformation sprids. Om du misstänker att en uppgift inte är sann, ska du inte sprida den. Kontrollera alltid källan om du känner dig osäker.

Här kan du lära dig mer om VMA:
Viktigt meddelande till allmänheten (länk till MSB:s webbplats)