VMA-test på måndag den 7 mars klockan 15.00

Publicerad 3 mars 2022 kl 10:38

På måndag den 7 mars är det dags för årets första test av utomhussignalen för Viktigt Meddelande till Allmänheten, VMA. På grund av det rådande säkerhetspolitiska läget vill vi understryka att det är ett test, så att du inte blir oroad.

Utomhusvarningen och signalen Viktigt meddelande, VMA, är ett varningssystem som används vid olyckor, allvarliga händelser och störningar i viktiga samhällsfunktioner. Det är en viktig del av Sveriges krisberedskap. För att kontrollera att signalen fungerar så testas den fyra gånger per år. Samtidigt görs allmänheten uppmärksam på att signalen finns.

Så här låter signalen:
Först låter det i 7 sekunder och sedan är det tyst i 14 sekunder. Detta upprepas i cirka 2 minuter. Sist kommer en lång signal som betyder ”faran över”.

Ljudsignalen testas fyra gånger per år. Det sker klockan 15.00 den första helgfria måndagen i mars, juni, september och december. På måndag den 7 mars är det alltså dags igen.

På grund av det rådande säkerhetspolitiska läget vill vi understryka att det är ett test, så att du inte blir oroad. Om du hör signalen på måndag behöver du inte göra någonting.

Så ska du göra vid ett riktigt VMA:

Om du vid ett annat tillfälle skulle höra VMA-signalen, ska du göra detta:

  • Gå inomhus
  • Stänga alla dörrar, fönster och om möjligt ventilation
  • Lyssna på Sveriges Radio P4 för mer information

Under ett pågående VMA kan du också hitta aktuell information på Krisinformation.se. Du kan även ringa informationsnumret 113 13.

Tänk också på att vid en allvarlig händelse är det lätt att rykten och desinformation sprids. Om du misstänker att en uppgift inte är sann, ska du inte sprida den. Kontrollera alltid källan om du känner dig osäker.

Här kan du lära dig mer om VMA:
Viktigt meddelande till allmänheten (länk till MSB:s webbplats)