Där andra ser äventyr, ser vi risker.

Ta hand om dig i sommar.

För att du ska kunna njuta av sommaren fullt ut, så lär vi dig om risker – hur du undviker dem och hur du gör om olyckan ändå är framme. Ha en skön och säker sommar!

Så här är du säker vid vatten:

Nu är sommaren här och allt fler lockas till badplatser runt om i vårt län. Vatten är härligt, men också förknippat med flera risker. Det är viktigt att både vara medveten om dessa risker och veta vad du ska göra om det händer en olycka.

3 saker att tänka på:

  1. Flytvästen – en livräddare:
    En flytväst är en billig livförsäkring som alla borde använda på sjön. 85% av de som dör av drunkning i samband med fritidsbåtsolyckor saknar flytväst. Cirka 80% är män. Hos oss kan du hyra flytväst för bara en tia per dygn och flytväst. Det finns flytvästar för vuxna, barn och hundar.
  2. Skippa alkoholen till sjöss
    Närmare en tredjedel av alla som drunknar varje år har alkohol i kroppen. Majoriteten av dem är män. I cirka 20 procent av fallen förekommer det mer än 2 promille alkohol i blodet. Gränsen för sjöfylleri går vid 0,2 promille. Den finns för att du som är på sjön ska kunna undvika olyckor, och hantera dem om de ändå inträffar. Så tänk på några saker nästa gång du ger dig ut i en båt eller badar: Att små mängder alkohol räcker för att betydligt försämra din reaktionsförmåga. Att du kan åka fast för sjöfylleri även om du låter någon annan köra din båt. Och framför allt – att valet att köra båt berusad kan vara det sista valet du gör.
  3. Var uppmärksam på de som badar:
    Till skillnad mot vad många tror, så varken plaskar eller skriker människor som håller på att drunkna. De orkar oftast inte ropa på hjälp eller vifta med armarna. Drunkning är bland de vanligaste dödsolyckorna bland barn, och väldigt många av dem sker nära vuxna som inte haft tillräcklig uppmärksamhet på dem. När vuxna drunknar handlar det i stället ofta om de trott att de klarar av mer än de gör, och att de inte tagit riskerna som finns förknippat med vatten på allvar. Så var uppmärksam och inte övermodig.

Så här gör du om någon håller på att drunkna:

Larma

Ropa alltid på hjälp.

Säg åt någon att ringa 112 eller ring själv om du är ensam.

Försök få upp personen ur vattnet.

5 inblåsningar

Om personen inte andas, påbörja hjärt- och lungräddning omedelbart.

Börja med fem inblåsningar genom mun mot mun-metoden.

30 kompressioner

Placera din ena hand mitt på bröstbenet mellan bröstvårtorna och lägg din andra hand ovanpå. Tryck ner bröstkorgen hårt och snabbt 30 gånger. (Försök att hålla en takt på 2 kompressioner per sekund). Fortsätt sedan med 2 inblåsningar och 30 kompressioner och repetera tills hjälp anländer. En enkel minnesregel är ”30:2 mitt på”.