Där andra ser äventyr, ser vi risker.

Ta hand om dig!

För att du ska kunna njuta av livet fullt ut, så lär vi dig om risker – hur du undviker dem och hur du gör om olyckan ändå är framme. Ta hand om dig!

Visste du att de flesta bränderna i hemmet startar på spisen? Om det brinner i en kastrull, släck elden genom att sätta på ett lock. Brinner det mer, tveka inte att använda pulversläckaren eller brandfilten. Försök aldrig släcka med vatten – det kan förvärra branden!

Det kan även börja brinna på grund av andra orsaker, till exempel tekniska fel och levande ljus. Genom att vara förberedd och ha rätt utrustning hemma minskar du risken för att en mindre brand ska sprida sig – men det absolut viktigaste är att vara försiktig och aldrig lämna spisen, ljusen eller brasan utan uppsikt.

Utrusta ditt hem

Så här är du säker hemma:

Nu är hösten här och många spenderar mer tid inomhus i hemmets trygga vrå. Vi vill därför tipsa om de viktigaste sakerna du behöver utrusta dig med för att skydda dig och ditt hem.

Brandvarnare

En brandvarnare är en billig livförsäkring som ska finnas i alla bostäder – minst en per våningsplan. Eftersom du är som mest försvarslös mot rök och brand när du sover är det bra att placera brandvarnare i taket antingen inne i eller utanför sovrummen.

Tänk på att:

  • Testa brandvarnaren en gång i månaden genom att trycka på testknappen.
  • Byta batteri när brandvarnaren indikerar att det är dags för batteribyte.

Brandsläckare

En handbrandsläckare är ett effektivt brandredskap som är enkelt att använda. Till en vanlig bostad rekommenderar vi en pulverbrandsläckare på minst 6 kg. Tänk på att en brandsläckare bör kontrolleras och underhållas regelbundet.

Så gör du:

  1. Lossa säkringen.
  2. Håll längst fram på slangen och rikta munstycket mot lågornas bas.
  3. Tryck ner avtryckaren.
  4. Avbryt släckningen när inga lågor syns mer.

Brandfilt

En brandfilt är ett bra redskap för att släcka mindre bränder som inte har hunnit sprida sig. Om det brinner i någons kläder är det bra att försöka lägga personen ner så att branden kvävs mot golvet.

Så gör du:

  1. Dra ut filten ur sin förpackning med hjälp av dragbanden.
  2. Veckla ut filten och lägg den försiktigt över branden.
  3. Tryck med händerna över filten för att kväva lågorna.