Brandman

Att jobba som brandman innebär att man har ett väldigt varierande jobb. Du vet ofta inte från den ena stunden till den andra vad du kommer göra inom bara några minuter. Yrket idag är även så mycket mer än många kanske tror. Förutom att åka på bränder åker du även på larm om trafikolyckor, suicid, vissa sjukvårdslarm (IVPA), utsläpp, drunkningstillbud och någon enstaka gång det klassiska katt i träd-larmet.

En missuppfattning är att det är ”dötid” mellan larmen. Men när du inte är på larm håller du på med materialvård och övningar av olika slag. En annan del i yrket är förebyggande arbete då du exempelvis utbildar skolelever eller pratar trafiksäkerhet vid något arrangemang.

Det som gör jobbet så häftigt är just att du kan göra något på stationen ena stunden och vara någon helt annanstans om fem minuter. Utmaningen är att jobba mot klockan när väl larmet gått. Det är hela tiden en sekundjakt att komma fram snabbt, fatta beslut snabbt och utföra jobbet under tidspress.

För att trivas som brandman behöver du vara social och trivas med att leva och jobba nära kollegor. Det krävs även att du är uppfinningsrik och en problemlösare eftersom man kan hamna i situationer som kräver att man kan tänka utanför boxen. Jobbet kräver även en viss fysik men man behöver inte vara någon övermänniska. En förmån är att du kan träna på arbetstid. Det ingår i de dagliga arbetsuppgifterna.