Nammo Vingåkersverken AB

Bakgrund

Nammo Vingåkersverken AB (nedan enbart kallat Nammo) bedriver sådan verksamhet på deras förrådsanläggning att de omfattas av Lag (1999:381) om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor, den så kallade Sevesolagstiftningen. I denna lagstiftning finns det två kravnivåer, beroende på vilken mängd kemikalier som hanteras, men i båda finns det krav gällande att delge allmänheten information om risker i verksamheten och hur dessa hanteras. Nammos förrådsanläggning som är lokaliserad i Norrköpings kommun omfattas av den högre kravnivån.

Kontaktuppgifter

Nammo Vingåkersverken AB
Adress: 643 92 Vingåker
Kontaktpersoner: Föreståndare för externa förråd
Tel: 0151-195 00 (växel)

Verksamhet och farliga ämnen

Nammo Vingåkersverken AB har en verksamhet som består av destruering och återvinning av ammunition och sprängämnen. Företagets återvinningsverksamhet är lokaliserad till Vingåkers kommun, men företaget har förrådsområden för mellanlagring i andra kommuner, bland annat Norrköping. Förrådsanläggningen i Norrköpings kommun används för mellanlagring av explosiva varor, som dels är på väg till destruktion och dels återvunnet sprängmedel avsett för den civila industrin.

Nammos anläggning omfattas av Sevesolagstiftningens högre kravnivå på grund av att deras hantering av sprängämnen som är explosiva, överstiger 50 ton.

Sprängämnen

De sprängämnen som Nammo hanterar innefattar ämnen som har egenskaper som innebär en risk för massexplosion. Vid en sådan skapas en tryckvåg samt kaststycken och splitter som kan skada människor.

Risker vid verksamheten på Nammo Vingåkersverkens förrådsanläggning

De explosiva ämnena på Nammos anläggning kan vid en tillräcklig tillförd mängd energi, i form av slag, blixtnedslag, snabb temperaturstegring eller gnistbildning resultera i en oavsiktlig kraftfull explosion. Storleken på explosion kan variera beroende på om det är en detonation av större mängder sprängämnen i byggnad eller en detonation av mindre mängd vid lastning/lossning från lastbil. En explosion kan orsaka stora personskador och materiell förstörelse inom anläggningen och i dess nära omgivning. Oskyddade människor utomhus kan få trumhinns- och ögonskador, lungskador och i värsta fall avlida på grund av tryckvågen. Det finns även stor risk för skador till följd av splitter vid explosion.

Nammos riskanalys har påvisat att sannolikheten för en olycka med allvarliga konsekvenser har bedömts som små. Blixtnedslag eller brand initierad av olika anledningar bedöms som de största orsakerna till explosion. Riskanalysen har även påvisat att de bostäder som finns i omgivningen runt anläggningen är utanför riskzonen vid en eventuell detonation. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap hade inget att erinra mot beräkningar och bedömningar av dessa avstånd.

Varning till allmänheten vid olycka på Nammos förrådsanläggning

Vid en händelse på Nammos anläggning varnas allmänheten och informeras vid situationer som kan innebära fara för liv. För detta ändamål finns varnings- och informationssystemet ”Viktigt meddelande till allmänheten” (VMA). Systemet består dels av meddelande i radio och TV och dels av sirener för utomhusvarning. I området vid Nammos förrådsanläggning finns inga sirener för utomhusvarning. Meddelande i radio och TV kan dock kombineras med ett textat varningsmeddelande (sms) till de telefoner som är registrerade i det drabbade området. Systemet är till för att snabbt kunna nå ett stort antal människor i ett eventuellt riskområde.

Meddelandet ska upprepas inom fem minuter och sänds alltid i samtliga radio- och TV-kanaler som omfattas av systemet. Det kan också kompletteras med ett omedelbart utskick av varningsmeddelande i textformat till de telefoner som är registrerade i området. Meddelandet ska innehålla följande information:

  • vad som hänt
  • vad som utgör det akuta hotet mot liv, hälsa och miljö
  • anvisningar om vad människor ska göra för att skydda sig
  • vad allmänheten kan göra för att eventuellt underlätta räddningsarbetet

Räddningstjänsten Östra Götaland har möjlighet att utlösa VMA både från skadeplatsen och från Räddningscentralen på station Lambohov, Linköping. Dessutom har vissa verksamheter fått tillstånd att själva utlösa VMA för att snabbt kunna varna allmänheten i omgivningen. Nammo har inte denna möjlighet och kommer vid behov samverka med Räddningstjänsten Östra Götaland som utlöser VMA och ansvarar för att information går ut i radio och TV.

Räddningstjänsten Östra Götalands plan för räddningsinsatser på Nammos förrådsverksamhet

För att kunna ingripa vid olyckor som hotar människors liv och hälsa, egendom och miljö finns totalt 16 räddningsstationer i Räddningstjänsten Östra Götaland, organiserade inom fem kommuner. Av våra dessa är fyra heltidsbemannade, två i Linköping och två i Norrköping. Det finns alltid minst 60 utryckande brandmän och 16 befäl i jour och beredskap. För ledning, samordning och samverkan finns dessutom vakthavande befäl och operatör för inre ledning, en regional insatsledare och en vakthavande räddningschef. Förutom de resurser som finns inom Räddningstjänsten Östra Götalands organisation finns direkt operativ samverkan med räddningstjänsterna i Östergötland i samma ledningssystem, vilka larmas ut och styrs från räddningscentralen på Lambohov.

Vid en olycka på Nammos anläggning kommer Räddningstjänsten att upprätta en samverkan med relevanta funktioner på verksamheten för att på ett så effektivt och säkert sätt som möjligt begränsa skadan och återställa situationen till ett statiskt och säkert läge. Räddningstjänsten kommer att använda dokumentation och annat beslutsstöd för att fatta korrekta beslut och har även möjlighet att upprätta en stab med personer som analyserar risker och handlingsalternativ.

Vid en oavsiktlig explosion kommer Räddningstjänsten att i samverkan med Nammos personal säkerställa att inte fler explosioner äger rum. Därefter kommer arbetet att inrikta sig på att söka efter personer, spärra av samt evakuera anläggningen. Räddningstjänsten kommer att samverka med MSB:s förstärkningsresurser inom ras och skred samt experter i hållfastighet för att på ett så säkert sätt som möjligt söka igenom rasmassorna. Resurser för att göra tunga lyft och övrig nödvändig utrustning kommer att larmas som specialenheter från Räddningstjänsten eller rekvireras från företag i regionen. För att eftersöka saknade personer har Polismyndigheten hundar speciellt utbildade på att söka efter människor.

Utöver dessa lokala och regionala samverkansparter har Räddningstjänsten Östra Götaland tillgång till ett nationellt kontaktnät av expertis inom en rad områden som förmedlas genom Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB). Genom MSB kan vi också hjälp få med bedömningar och rekvirering av statliga resurser.

Räddningstjänstens arbete med att förebygga och begränsa följderna av allvarliga olyckor på Nammos förrådsverksamhet

I verksamheter som omfattas av Sevesolagstiftningen ställs långtgående krav på det interna säkerhetsarbetet. Detta medför att Räddningstjänsten Östra Götalands kontakter med dessa verksamheter bygger på ett nära samarbete.

Tillsyn

Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB) är central samordnande myndighet för Sevesoregelverket och tillsynen utförs av Länsstyrelsen. I tillsynen deltar företrädare för kommunens miljö- och hälsoskyddskontor och räddningstjänsten. För information om den senast utförda tillsynen eller planerade tillsyner på Nammos anläggning, se Länsstyrelsens webbsida www.lansstyrelsen.se/ostergotland eller kontakta dem på 010-223 50 00.

Utöver denna tillsyn utför Räddningstjänsten tillsyn utifrån Lagen (2003:778) om skydd mot olyckor. En särskild paragraf (2 kap. 4§) i denna lag ställer mer långtgående krav på företag som bedömts bedriva verksamhet där en olycka skulle kunna orsaka allvarliga skador på människor eller miljön. Samtliga företag som omfattas av den så kallade Sevesolagen omfattas också av denna paragraf och benämns som farliga verksamheter. Med stöd av denna lag för Räddningstjänsten Östra Götaland en dialog med verksamhetsutövaren om vilken beredskap verksamheten bör hålla inför en eventuell olycka.

Övningar

I Sevesolagstiftningen finns krav på att verksamheter som omfattas av den högre kravnivån och räddningstjänsten ska samöva minst en gång var tredje år. Räddningstjänsten Östra Götaland anser att övningar, både samövningar och enskilda inom verksamheten, är mycket relevanta för att pröva och säkerställa att en olycka kan hanteras på ett tillfredställande sätt. Räddningstjänsten har därför upprättat en övningsplan som inte bara omfattar sevesoverksamheter på högre kravnivån, utan också verksamheter på den lägre kravnivån samt de verksamheter som enbart omfattas av Lagen om Skydd mot Olyckor 2 kap. 4§. Denna plan innehåller tidpunkter för när och hur verksamheten övades senast, samt när nästa övning ska ske. Övningar avses att hållas regelbundet med Nammo för att identifiera brister i beredskapen, insatsplaner och räddningstjänstens förmåga i syfte att utveckla säkerhetshöjande åtgärder.

Ytterligare information

För mer information om; · Sevesolagstiftningen, se MSB:s webbsida https://www.msb.se/seveso

  • Tillsynen över verksamheten eller frågor kring myndighetsutövningen, kontakta Länsstyrelsen på 010-223 50 00 eller Räddningstjänsten Östra Götaland på telefonnummer 010-480 40 00.
  • Om verksamheten och anläggningen, se kontaktuppgifter för verksamheten ovan.
  • Det finns också mer information gällande Räddningstjänstens förebyggande arbete, resurser och förmåga avseende en räddningsinsats på Nammo vid förfrågan på telefonnummer 010-480 40 00.